Geleneksel yapılar arasında yer alan bu evler birçok farklı teknikle üretilmekte ve hali ile üretim şekline göre farklılık göstermektedir.
Karkas yapılarda taşıyıcı sistem ahşaptır. Ahşap karkas bilgileri birçok ahşap dağıtım statik programlama sonucu bilgisayar ortamında hazırlanıp, fabrikalarda mühendislik kontrollerinden düzenlenir.
Temeli arazi koşullarının şartlarına uygun olarak atılır. Zeminden en az 0,50-0,60 m olan kagir veya beton temel üzerine oturtulur. Eğimli arazilerde temelin iyi gösterilmesi ve sağlamlaştırılması çok önemlidir.
Kat kat en fazla 2,90 metre olmalıdır.
Taş Dolgulu Ahşap Karkas
Bu sistem karkas yapısında bulunan dolgular dolgu taşlarıyla doldurulmuştur. Yapının sağlam ve dayanıklı olması için doldurulan taş malzemenin arasında ki dökümler minimuma indirilmelidir. Ahşap karkas yapraklarının biçimlerine, uygun büyüklükteki taşlar, kireç veya çimento yoluyla alttan yukarıya doğru üst üste sıralanır. Eski dönemlerde kireç ve çimento mevcut değil bu süreç çamurla yapılıyormuş. Çok nadir olsa da bu sistemin ticari yerleri hala mevcut. Hımış olarak bilinen bu yöntem estetik görünüm ve kullanılan ile tercih edilen işlemler arasında yer alıyor. Taşlı yapılarda duvarların sıvalı teli kaplanması gerekir, sıvalı teli kaplaması ahşap kalınlığıi iyice tutup çatlamasını ve bozulmasını engeller.
Taş dolgulu yapılarla aynı mantıkta inşa edilen Tuğla Dolgulu Ahşap Karkas
yapıları taş yerine tuğla ile yapılır. Daha hafif bir malzeme olan yapının tercih edilmesinin nedeni ise daha kolay ve hızlı inşa edilmesidir. Yaşam tarzı, bölge şartları ve ekonomik koşullar yaşam tekniğinde çok büyük bir role sahiptir. Örneğin; Taşınan ve tuğlanın zor tedarik edilmiş birikim malzemesi olarak Kerpiç kullanılmıştır. Gelişen teknoloji ile beraber çok hızlı sağlıklı, dayanıklı ve estetik yapılar inşa edilse de zor şartlar altında yapılan bu yapı deney teknikleri geliştirilerek bu konfora ulaşılmıştır.
Bağdadi Yapılar
Bağdadi yapıları; Ahşap karkas özgürlüklerinin aralıklarının iki genel çıtalarla örünlerek ve üzerine sıvanarak inşa edilmiş sistemdir.
Tahta Kaplamalı Karkas Yapı
Bu sistemin karkas yapısı; dikme aralıklarına yerleştirilecek tahta uzunluklarına göre yapılır. Yapı alttan başlanarak, kaplama tahtalarının diğer parçalarının üzerine bindirilerek ileri sıralanarak çivilenir. Bu şekilde çivilenerek tahtalar yağmurun aşağıya doğru süzülmesini sağlayarak tesislere zarar vermez.
Kalas Evler
Doğal ürünlerle üretilen ahşap yapılar bize sağlıklı bir yaşam alanı sağlar. Ahşap ev üretiminde kullanılacak malzemeyi içeren en önemli faktörler bölgede, çok bulunan ve kolay elde edilen yapı malzemesidir.
ormanlık alan en yoğun olduğu Karadeniz bölgesindeki kalas evleri oldukça yoğun olarak görülüyor. Bu yapılar kalas evleri kandil yapı veya daraba olarak adlandırılır.
Orman kanunu yapı talimatına uymayan bu sistem yasaklanan yapılar arasında yer alır. Kalas evlerinin ağaç malzemesi uygun olmayan ölçü ve sistem kullanımı ile inşa edilir ve tamamen geleneksel yapılardır.
Yine de Karadeniz bölgesinde rastlanan yapılardan biri olan blok evlerde kalas evleri gibi yasaklanan yapılar bulunmaktadır. Blok yapıları; kabuğu soyulmuş yuvarlak gövdeli ağaçların üst üste aşırı olarak sıralanmasıyla inşa edilirler.
Blok Evler
Yine Karadeniz
bölgesinde rastlanan yapılardan biri olan blok evler kabuğu soyulmuş yuvarlak gövdeli ağaçların üst üste aşırı olarak sıralanmasıyla inşa edilirler. Bu sistemin gerekliliğinden fazla ağaç kullanıldığında bu nedenle ormancılık açısından zararlı görülen ve tercih edilmeyen yapı şeklidir.
BANEVA AHŞAP YAPILAR
Bir Ahşap Serüveni…