Estetik açıdan mükemmel görünüme sahip ahşap yapılar; sağlıklı, dayanıklı ve kaliteli bir yapı malzemesi olduğundan dolayı çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Fiyatları müşterilere yüksek gibi gelse de aslında betonarme bir yapıya göre daha ucuzdur. Yapım aşamasında kullanılan ağaç türü doğru seçilmiş, ısı ve yalıtımı yapılmış ve dayanıklılık için gereken işlemlerden geçtiyse diğer yapılara oranla daha geç yaşlanır.
İnsanoğlu ile beraber varlığını sürdüren ve her geçen gün kullanım
alanını genişleten ahşap; sağlıklı ve uzun ömürlü olması dışında ekonomiye katkısı ile
vazgeçilmeyen bir üretim malzemesidir.
Dönemin imkanlarına, ekonomik koşullara ve bölgenin iklim şartlarına göre farklılık göstermiş olsa da mimari olarak her zaman estetik görünümünü korumayı başarmış. Geleneksel mimarinin en iyi eserlerinden olan bu evler kullanılan teknikler; geliştirilmiş teknoloji ile birleştirilmiş ve günümüze kadar gelmiştir.
Ahşap
endüstrisinin geliştiği Kanada, Amerika Birleşik Devletleri,
İskandinav ülkelerinde çok önemli bir ekonomi koludur. Ve orman endüstrisi
gelişen bu ülkelerde orman alanları artmakta, orman endüstrisinin gelişmediği
ülkelerde ise tersine bir gelişme olarak orman alanları azalmaktadır.
Geleneksel iç mimari
malzemesi olan ahşap; dış kullanımda doğal koşullara daha dayanıklı olan
çıralı, fırınlanmış, ya da emprenye ahşap tercih ediliyor.
Ahşap, taşıdığı yüke kıyasla hafif bir yapı malzemesi olup deprem yüklerine karşı dayanıklıdır. Yapı malzemesi olarak değeri, insan metabolizmasına uygunluğunun ötesinde, küresel ısınmaya ve sera etkisine karşı mücadelede taşıdığı önem incelendiğinde daha iyi anlaşılacaktır.
Bir yaklaşım, ağaçların ekolojik sisteme zarar vermeden, düzenli biçimde kesilerek kereste üretilmesi durumunda sera etkisinin azalacağı yönündedir.
Ahşap hem yapı malzemesi olarak çok değerli ve ekonomiktir hem de konut kullanımı olarak ekonomiktir.