Öncelikle şunu belirtmenizi rica ediyorum ki; Ahşap ev yaptırmadan önce ahşapları çok iyi bir şekilde araştırmanız gerekir. Ucuz ve işlenmemiş ahşap malzeme kullanılarak yapılan yaşam alanlarınızın boyutu ilk başta ekonomik gelse de yıllar süren bakım, onarım ve çalışma işlerine harcayacağınız paraları da üzerine yerleştireceğiniz yere aslında boyut daha pahalıya mal olmuş olacak.
Ahşap canlı bir malzeme olduğu için zamanla esnemeyecek, çatlamalar ve çeşitli şekillerde şekilleneceklerdir. Bu nedenle özellikle dış cephe ve açık kullanım bölgelerinde ahşabın mutlaka işlemden geçirilmesi gereklidir. Bu işlemi üretici firmalar yaparken, bazı firmalar m² fiyatını ucuz tutmak için daha fazla rekabeti çoğaltmak için ahşabı gerekli işlemlerden geçmiyor ve sonrasında müşteri bakım ve onarım için daha fazla maliyet kaybı yaşıyor.
Senelerce oranları belki de çocuklara bırakacağınız yaşam alanlarınızda maliyetten kaçınarak pişman olmak yerine yapıyı yaptırırken tüm bunları araştırıp kaliteli üretim ve işçilikle çalışan firmaları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Bu sizin daha uzun aralıklarda bakım ve onarım sağlamayı sağlayarak daha uzun süre sizi kara sokacaktır.
Peki tüm bunları yaptıktan sonra yapılarınıza bakım yapacak mısınız? Evet ahşap yapılarınıza belli aralıklarla bakım yaptırmanız şartı. Yukarıda da bulunduğumuz gibi kaliteli ve işlemden geçmiş olan ahşap yapı malzemesi kullanılarak üretilen ahşap evlerinize bakım daha uzun süre devam etmeniz gerekecektir.
Bu bakımı kendiniz yapabileceğiniz gibi yaptırmış üretici firmadan ücret karşılığında destek alabilirsiniz.
Ahşap yapılarınızda daha uzun süre sorun yaşamadan oturabilmek için ilk adım; işe alma işlemi…
Yapım öncesinde ahşap mutlaka işlemden geçirilerek korunumdan alınmalıdır. Bunun içinde mutlaka emrenye işleminin çalıştırılıp fırınlanması gereklidir.
Emprenye işlemi ahşabın yapısına uygun olarak kayıtlı koruyucu çıldır ahşabın bünyesine geçirilme işlemidir. Ahşap malzeme içerisinde bulunan seçimler ve ahşaba zarar veren mantarların oluşumu engellenmemektedir.
Emprenye işlemi neden gereklidir?
Emprenye işlemi uygulanan ahşap hava koşullarından etkilenmez, böceklerden, mantarlardan etkilenmez, çürüme yapmaz ve sürekli eğilip bükülme yaparak çatlamaların kesilmesini engeller. Bu işlem zamanlaması ahşap yapılarınız 56-60 yıl dayanır ve aylık ve senelik bakımla desteklenerek ölümsüzleştirilir.
Ayrıca ahşap yapılarınıza püskürtme efekti ile de emrenye yaptırabilirsiniz.
Aylık bakımı nasıl yapılmalıdır…
Her ay hafif nemli bir bezle ahşap yüzeylerini silerek, toz ve küf oluşumuna karşı önlem alabilirsiniz. Bu işlemin çok sıcak ve nemli bezle yapılmaması gerekir. Çünkü bu, ahşapta çatlamalara ve ahşabın çalışmalarına neden olabilir. Ahşabın yerle teması önlenmeli ve ahşap, yaygın bölgelerden mutlaka hava alınmalıdır. Nemli bez silme işleminin kaydedildikten sonra kuru bir bezle nemini almayı unutmayın. Ahşap üzerinde reçine yapılabilir, reçineleri de mutlaka temizlenir. Ahşap yapılarda genellikle parçalar ve ahşapların işlenmesi için bu alanların bakımı oldukça önemlidir. Küfe ve toza karşı bakım yaparken şişme veya hava sızıntısı sorunları yaşayabilirsiniz. Bu işlemler için uzmanlığınızı yoksa sizi yapabilecek pek bir şey yok, ihmal etmeden mutlaka tamir yaptırmanız gerekiyor.
Yaz aylarında görülen reçine akmaları daha fazla ahşabı sartmadan yakılmalıdır.
Yer döşemelerinde açılmalar var ise; ahşabın biçimine uygun dolgu macunları ile kapatılmalı ve o noktalarda böcek ve bakteri oluşumu önlenmelidir.
Senelik bakımı nasıl yaparsınız…
Aylık bakım daha kolayken senelik bakım daha meşakkatli bir işlemdir. Ama mutlaka yapılması gerekli için kullanmayın ve senede bir defada vaktinizi ayırıp bakımınızı eklemenizi sağlayın.
Peki senelik bakımı nasıl yapacaksınız?
Ahşap canlı bir malzeme olduğu için; bakteri üretimi için iyi bir zemindir. Bu nedenle senelik bakımda ilk olarak yapılması gereken işlem bakteri oluşumunun engellenmesidir. Ahşabın emprenye işlemi ile sağlamlaştırılması gereklidir. Marangozlardan veya üreticinizden firmanızdan emrenye işlemi uygulayarak zararlı bakterilere karşı evlerinizi koruma altına alabilirsiniz.
İşlemin gerçekleştiği yaşam alanlarınızda herhangi bir patlama ve bakteri olmaz. Ve böylece ahşabı böceklerden ve mantarlardan korumuş olursunuz.
Çatlakların macunlanması:
Ultraviyole Işınları ve nem, ahşabın en büyük düşmanıdır ve çatlaklar oluşur. Dış cephelerde, varsa, her yıl çatlaklar, süper malzemeler ile doldurulmalı (çatlayan malzeme yenisiyle değiştirilmesi daha uygun olacaktır) ve boya işlemi yapılmalıdır.
Çürüyen ahşapların değiştirilmesi:
Cephelerde görülen çürümüş ağaçlar; Macun veya boya ile doldurma geçişi yapılmamalı, mutlaka yenisiyle değiştirilmelidir. Aksi takdirde çürüyen ağaçlar, parçalara da zarar verir. Her yıl olmasa bile iki yılda bir defa temizlenip yıkanmamış yüzeyler, aşırı sıcak olmayan bahar aylarında bir kat örtücü boya ile boyanmalıdır. Bu boyalar asetik asit serpintisine, klorlu hava ve klorlu tuz serpintisine karşı dayanıklıdır.
Ahşabın üzerindeki itibarların yakılması
Macun ve boya işlemlerine geçilmeden önce, varsa ahşaptaki reçineler sıcak hava tabancaları (sıcak hava üfler) veya pülümüs ile (gaz sobası hortumu takılarak alev püskürtülmesi) yakılarak reçeteler akıtılmalıdır. Yangın tehlikesine karşı sıcak hava üfleyen tabancaların tercih edilmesi daha uygundur.
Senelik bakımda ikinci olarak yapılması gereken uygulama ise boyadır.
Boyanın oluşmadan önce çürük ve çatlaklara macun uygulaması gerekir. Macunu sadece sorunlu yüzeylere uygulamanız gerekiyorsa, eğer tüm uzunlukta sürerseniz boyanın ömrünü kısaltmış olursunuz.
Fakat ahşap için özel olarak üretilen boyaları tercih etmeniz gereklidir. Sıradan boyalardan ahşaplar için özel olarak üretilen boyaların farkı ise ağacın nefes almasını sağlar, suya karşı korur ve çatlama oluşumunu engeller. Bu boyaları tercih ederek ahşap yüzeyleri korur ve daha dayanıklı hale getirerek sağlamış olursunuz.
Boya işlemi bittiğinde ve kuruduktan sonra ise sene de bir defa sağlık açısından zararsız ve kokusuz cila ile zeminlerinizi cilalayabilirsiniz.
Yer döşemesinin seçimi
Yer döşemesi ahşap ise cila olarak su tabanlı olanlar içerir. Su bazlı cilalar insan sağlığına zarar vermez ve kalıcı bir kokuları yoktur. Sert ve dayanıklı cilalar, aşınmaya karşı dirençli oldukları için tercih edilebilir. Su bazlı cila her yıl bir defa bir kat başladığında, ahşabın bakımı yapılmış olacaktır.