Ahşap Yapılar Hakkında Merak Edilenler

ANASAYFA > Ahşap Yapılar Hakkında Merak Edilenler
Ahşap Yapılar Hakkında Merak Edilenler

Ahşap Yapılar Hakkında Merak Edilenler

Ahşabın ham bölümü olarak kullanım çoğalması ve özellikle yaşam alanları olarak tercih edilmeyen genişleme ile birlikte ahşap ile ilgili merak edilen birçok soru da getirilerek dile getirildi.

Ahşap evlerle ilgili bize en çok yöneltilen sorulardan başlıklar hazırlandık. Bakalım sizlerden gelen en çok merak edilenler sorular nelermiş?

Ahşap ürünlere dayanıklı bir malzeme mi?

Evet ahşap yanan ama satılan dayanıklı bir malzemedir.

Genel kanının aksine ahşabın üreme direnci betonarme ve çelikten daha iyidir. Bugün dünya çapında kapalı spor salonu gibi büyük kalabalıkların bulunabileceği, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşa edilen yapılar kullanılmakta. Yangının başlama nedeni hiçbir zaman ahşap değildir, ahşap karkas süreleri büyük yangınlara ne kadar dayanabileceği kesin olarak hesaplanabilmektedir. Ahşap yapılar 30-90 dakikaya dayanabilecek şekilde tasarlanabiliyorken, çelik konstrüksiyon çok kısa bir sürede eriyerek taşıma gücünü tamamen kaybedebiliyor. Yangına karşı alınan teknik önlemlerle ahşap yapılar değiştirilmeye karşı daha dayanıklı hale getiriliyor. Ayrıca, ahşabın eşit dağılımla yanması sırasında meydana gelen patlama, söndürme sürecini kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor.

Kurt ve haşerelere karşı nasıl korunmaktadır?

İnşa edilirken kullanılacak ağaç malzemeleri çatlak olmayan, yapısı bozulmamış ağaçlar tercih edilerek yapılır. Görülmeyen mikroorganizmalardan kütükleri kurtarmak için ağaçların oksijen havuzlarında kalır. Ayrıca bu zehir havuzlarında yer alan özellikleri emen kütükler ilerleyen zamanlarda bozulma yapmaz ve böceklerin oluşmasını engellemiş. Kütüklerde kullanılan leke maddesi ile güneş ışınlarından oluşur.

Ahşap bakımı yapılabilen, tamir edilebilen bir malzemedir…

Ahşap yapıların renginin bozulma etkisi ile güneş ve grileşir, rüzgar  ile taşınan toz toprak ahşap yüzeyini aşındırır. Bu eskime süresinde güneş ve yağmurun etkisi ile çatlamalara ve elyaf dökülmesine neden olabilir. Yüzeyde küf oluşumu, çatlaklarda pislik birikir, çatlağın boyutu ile iç su bile girebilir.

Ahşabı bu tür bozulmalardan korumanın yolu, yüzeysel bir "yüzey koruyucu" ile kaplamaktır. Gelişen teknoloji ile ahşap tüm bu olumsuz etkilerden korunuyor ve daha sağlıklı, daha uzun ömürlü hale getiriliyor.

Bakımı ve onarımı nasıl yapılır?

Ahşap o kadar ayrıntılı özelliklere hizmet eden bir malzeme ki, bakım yapmadan önce ilk yapılması gereken nereyi, nelerden koruyacağınızı bilmek…

Ahşap zeminde kullanılacaksa, mekanik darbelere, aşırı aşınmaya karşı dayanıklı poliüretan esaslı malzemeler, dış cephede kullanılacaksa güneş ışığı ve dış ortam şartlarına dayanıklı, esnek ve nefes alan dış ortam boyalarını seçmeliyiz.

Nefes alan boyalar, boyanan yüzeyde suyunu geçiren ancak su buharını geçirebilen bir boya tabakası oluşturabilen ürünlerdir. Bunlar su buharı geçirgenliği yüksek mikro kendindenli boyalar olarak da yapabilecekler. Dış ortamda kullanılan ahşabın yağışları ve havadaki rutubet değişmeleri nedeniyle çalışması ya da ufak bir darbe alma sonucu yüzeyde görülen parça bir çatlak ahşabın ıslanmasına neden olabilir. İşte boya tabakasının altında ahşabı ısıtılan bu suyun kısa sürede kuruması, boyanın ve ahşabın ömrü için çok önemlidir. Ahşap malzeme boyanmadan doğa şartlarında bekletilmemeli, güneşten etkilenmiş yüzeyler ise boyanmadan önce iyice zımparalanarak solmuş ya da kararmış tabaka tamamen kaldırılmalıdır. Budaklardan reçine sızmasını engellemek ya da boyayı sökmek için yüzeyin yakılması da boyanın ömrünü kısaltır. Yanmış yüzeylerin boyanın ahşaba azalmasını engeller ve uzatmanın kısalması sağlanır.

Ahşap yapıların ömrü ne kadardır?

Bütün yapı malzemeleri sürekli olarak eskir. Çelik paslanır, plastik kırılganlaşır. Ahşabın da birçok biyolojik düşmanı vardır mantarlar özellikleri, bitkileri ve termitler. Bir kısmı ahşabın tamamen yok olabilmesi bazılarının sadece görüntü bozukluklarına neden olması olur. Çürüme, hücre ağaç duvarlarının belirli mantarlar tarafından kaydedilmesi sonucu, ahşabın taşıma gücünün tamamen veya kısmen yok olması demektir. Ahşap yüzeyde görülen bütün bozulmalar patlamaz. Ahşabın çürümeye başlaması onun en olumlu gidişatından biridir. Ormanda büyüyen ağaçların hiç yok olmadığını bir düşünün! Ahşap "olabilecek yok olabilen" bir malzemedir." Çöpü " yoktur.

Geleneksel yapılarda patlama riski yüksek olan ya da taşıyıcı olarak kullanılan ahşap malzeme meşe, kestane gibi doğal dayanıklı türlerden seçildiğini görürüz. Ahşabı kuru tutmak için de geniş saçaklar, su basman taneleri kadar duvarların taştan yapılması gibi önlemler alınmıştır.

20. Yüzyıl inşaat sektörünün yeni teknolojileri yeni teknolojiler aralığında. Ancak bu yenilikler doğru analiz edilmeyip doğru uygulanmadıkça problemlerin devamına katkıda bulunur gibi yeni sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yaşam biçiminin tanımının sonucu evlere su tesisatının doldurulması, çamaşır makinesi gibi aletlerin kullanılması konutlarda üretilen su buharını arttırmış, ısı yalıtımından üretilen su buharının yapısı içinde hapsedilmesi sonucu doğurmuştur. Ahşap ıslanıp kısa sürede kurursa patlamaz, ama ısı yalıtımı malzemelerinin özellikle çatılarda ahşabın kurumasını engellemesi çatı ahşabının patlamasına yol açar.

Ahşabın ömrünü uzun tutmak için bakım ve onarımı profesyonelce yapmak gerekir. Yapınızın hangi bölümlerini boyayacağınızı, neden boyama işlemini yaptığınızı ve boyama öncesinde yapılması gereken işlemleri, bakım tekniklerini mutlaka yerine getirmeniz veya araştırmanız gerekir. Teknik destek alabilir veya çeşitli makaleler sunar, iyi bir marangoz ve boyacı kendinizde seçebilirsiniz.

Ayrıca ahşap bir yapı oluşmadan önce, yapıda kullanılacak özelliklerin gerekli bakım ve koruma parçalarının çalıştırılması gerekmektedir. Bu ahşap işlemlerinin ömrü ömrü uzatır ve uzun süre bozulma, çürüme, küflenme gibi sorunlar yaşamaz.

Teknik destek için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.


+90 532 179 02 03
+359 87 950 7775
+90 530 731 30 79