What is wood and where is it used?

HOME > What is wood and where is it used?
History of Wood... What is wood and where is it used?

What is wood and where is it used?

Ahşap Tarihi...

Öncelikle ahşap kelimesinin anlamına bir bakalım...

Kelimenin kökeni Arapça hasebin (ahşap, kereste) kelimesinin çoğulu olan ahşap olup, "yapı malzemesi, her türlü imalatta kullanılmak üzere ağaçtan kesilmiş ve yakılmayacak kereste" anlamına gelir.

Ahşabın tarihi…

Ahşap, tarih öncesi çağlardan beri insanların bina inşa etmek için kullandığı en eski ve en yaygın yapı malzemesidir.

Birinci yaş insanının barınma ihtiyacını karşılayan ahşap; Ağaç gövdelerinde başlayıp daha sonra kamış ve kamış malzemeleriyle tanışmış ve gelişen teknolojiyle birlikte ağaç yığma ve karkas sistemine geçilmiştir.

Ahşap, zaman içerisinde kullanım ve teknik açıdan önemli bir değişime uğramaması nedeniyle ilgi çekici bir malzeme olarak diğerlerinden ayrılmaktadır.

Ahşabın günlük yaşamda kullanılması mimaride, sanat tarihinde ve el sanatlarında ahşap işçiliğinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Örneğin ahşap çatı yapımında ilk kez Frigya'da kullanılan tekniklerle günümüzün geleneksel teknikleri birbirine çok benzer.

Ahşabın yapılarda destekleyici iskelet malzemesi olarak kullanılmasındaki en temel gelişme geçtiğimiz yüzyılın başlarına rastlamaktadır. Artan ve yaygınlaşan sanayileşmenin getirdiği ihtiyaçlarla birlikte, savaş öncesi ve savaş yıllarında değerli bir silah hammaddesi olan çeliğin inşaat alanından çekilmesi, ahşap malzemenin farklı işlevlere sahip yapılarda daha akılcı ve farklı işlevlere sahip yapılarda kullanılması zorunluluğunu beraberinde getirmektedir. .

Dolayısıyla günümüzde kullanılan pek çok modern kompozisyon unsurunun keşfi, ahşabı çeşitli dış etkenlere karşı koruyan malzeme ve kullanım yöntemlerinin geliştirilmesi bu döneme denk gelmektedir.

Sanayi devriminden sonra malzeme teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak mimari anlayış da belli bir özgürlüğe kavuşur. Gelişen ekonomi ve teknik imkanların da etkisiyle doğal ahşap yeniden yorumlanmakta ve ahşaptan yeni kompozit ürünler elde edilmeye başlanmıştır. Endüstrinin gelişmesiyle birlikte yeni boyutlar kazanan ahşap malzemenin kullanım alanı genişlemiş ve esneklik kazanmıştır. Mobilyada sanayileşmenin başlangıcı 1840'tan sonra geliştiyse M.Ö.'de kaplama levhalar kullanılmaya başlandı. Mısır Firavunu Tutankamen'in 1500 yılındaki mezarında bulunan, fildişi kakmalı abanoz ve sedir ağacıyla kaplı sandık, bu tekniğin eski çağlarda da bilindiğini kanıtlıyor.

Yine MS VI. 19. yüzyılda Japonya'da kullanılan ağır kağıtlar, günümüzde üretilen lif levhaların benzeridir.

Gelişen teknoloji ahşabın korunmasında da kendini göstermiş; Doğal ahşap malzemenin nemden kaynaklanan deformasyonunu ortadan kaldırmak, yanmazlığını sağlamak ve mikroorganizmalara karşı direncini arttırmak için yöntemler geliştirilmiştir.

Ahşap malzemenin yeniden düzenlenmesi için geliştirilen ilk ahşap talaş levhaları 1908'de Avusturya'daydı; ilk fiber levhalar 1915'te Amerika Birleşik Devletleri'nde yapıldı; İlk yonga levhalar 1941 yılında Almanya'da üretildi. Endüstriyel ahşap malzeme türlerinin gelişmesi, ahşabın binalarda yeni kullanım alanlarının ortaya çıkmasına neden oldu.

Ahşap yapılarda en yaygın ve ileri teknolojiler başta Anadolu olmak üzere Japonya ve Osmanlı'da kullanılırken, ülkemizde son yüzyılda kullanımı; Batıdan form olarak aldığımız pek çok şey gibi betonarme de bir anda terk edildi, medeniyet göstergesi olarak algılandı.
Ancak dünyada gidişat tersine dönmüş, batıdaki ahşap teknolojileri çok ileri gitmiş ve artık Lamine Ahşap Teknolojisi olarak adlandırılan bu teknoloji artık gelecek yüzyılın malzemesi olarak görülüyor.

Ahşap hafiftir, depreme dayanıklıdır, beton ve çeliğe göre çok daha uzun ömürlüdür, bakımı beton ve çeliğe göre çok daha kolaydır, insan metabolizmasına en uygun yapı malzemesidir ve yapımı kolaydır. Hızlı bir şekilde inşa edilebilir. Ancak ahşabın gelecek yüzyılın malzemesi olarak görülmesinin nedeni bu üstün özelliklerinden değil, Küresel Isınma ve Sera Etkisine karşı insanlığın elindeki en büyük silah olmasıdır. Ağaçlar ve karbondioksit arasındaki ilişki nedeniyle kereste üretmek için ağaçların kesilmesi sera etkisini azaltır.

Ayrıca ahşabın ekonomiye katkısı da oldukça önemlidir.

Peki ahşabın ülkemizde kullanımının tarihçesi nedir?

Mükemmel bir yapı malzemesi
+90 532 179 02 03
+359 87 950 7775
+90 530 731 30 79