Ahşap evlerde ısı ve ses yalıtımı nasıl yapılır? Ahşabı yangına karşı koruma

ANASAYFA > Ahşap evlerde ısı ve ses yalıtımı nasıl yapılır? Ahşabı yangına karşı koruma
Ahşap evlerde ısı ve ses yalıtımı nasıl yapılır? Ahşabı yangına karşı koruma

Ahşap evlerde ısı ve ses yalıtımı nasıl yapılır? Ahşabı yangına karşı koruma

imageAhşap Yapılarda ısı, ses yalıtımı ve yangına karşı koruma

Ormanlık alanların yoğunlukta olduğu bölgelerde sıklıkla görülen ahşap yapılar; her ne kadar tüm hava koşullarına karşı dirençli olup uzun ömürlü yapılar olsalar da ısı ve ses yalıtımının yapılması aynı zamanda yangına karşı direncinin arttırılması gereklidir.

Ahşap yapılarda ısı ve ses yalıtım nasıl yapılır?

Ahşap kolay inşa edilen, estetik bir yapı olmasına rağmen çok iyi teknik bilgi gerektiren bir yapı malzemesidir. Doğal yapısı gereği ısı ve ses yalıtımı açısından yetersizdir. Gelişen teknoloji ile beraber çözümler üretilse de yanlış veya eksik yapılan işçilikle sizi rahatsız edecek düzeyde sese maruz kalabilirsiniz. Özellikle zemin döşemesinde sıcaklıkla genleşen tahtalar ses çıkarabilmektedir. Dış mekan sesleri de yapı içinden duyularak gürültü kirliğine sebep olmaktadır. Kaliteli bir şekilde yapılan yalıtım etkin bir akustik yalıtım sağlamaktadır.

Yüksek ses yutma özelliğine sahip kauçuk, melamin, poliüretan süngerler, kauçuk paneller, akustik halılar ses yalıtımında kullanılırlar. Ayrıca duvarın iç kısımlarına döşenerek lamine edilen; cam yünü, taş yünü ve ahşap yünü gibi materyallerde kullanılmaktadır.  Ses yalıtımı, inşa aşamasında yapılacağı gibi sonradan da yapılabilmektedir. Ahşap yapılarda zemin, tavan, duvar gibi yatay ve düşey yüzeyler ihtiyaca uygun yalıtım malzemesi ile kaplanarak dış mekan seslerinin ve gürültünün yapı içine girmesi önlenir. Beton yapılara göre daha geçirgen olan ahşap yapılarda yalıtım için bariyerli kalın süngerler veya yumurta, labirent, piramit şeklindeki yüksek ses absorpsiyon kapasitesine sahip akustik süngerler kullanılabilir.

Ses yalıtımı için bizlerden profesyonel destek alabilirsiniz.

İç mekanlarda yapacağınız doğru dekorasyon teknikleri ile de ses yalıtımını en aza indirebilirsiniz. Ses yalıtımında dekorasyon önerileri için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

https://www.baneva.com.tr/blog-ic-mekan-dekorasyonlari-ile-son-dokunuslar-8

imageAhşap Yapıların Yangından Koruma İşlemi

Ahşap hem kolay tutuşabilen hem de aynı zamanda yangına karşı koruma sağlayan bir yapı malzemesidir. Yangın sırasında ahşap dakikada 1mm hızında ve eşit olarak karbonlaşır, bu nedenle yangın sırasında yük direnci ve çökme dayanıklılığı doğru şekilde öngörülebilir. Ahşabın bu özelliği kurtarma çalışmasına da yardımcı olur. Ahşap yapılarda nispeten 30, 60, 90 ve 120 dakikalık yangın direnci süreleri elde edilebilir. Yangın direnci süresi, genel olarak levha olan yapısal koruyucu giydirmeyle ve ayrıca ahşap yapılara karbonlaşmayı dikkate alarak ilave boyut eklenmesi ile elde edilir.

Yangın esnasında, alçı levhanın emdiği nem, yangının tersi tarafta levhanın sıcaklığı düşük tutacak şekilde buharlaşır ve ahşabın tutuşması önlenir. Ayrıca yangını önlemek veya hızını yavaşlatmak için; yapıdaki boşluklar, koruyucu ve karbonlaşmasını yavaşlatan yalıtım malzemeleri ile doldurulabilir. Alev almaz, sıcaklık değişiminden etkilenmeyen yanmaz poliüretan süngerlerde yangın önleyici malzemelerden biridir.

Yangını kısa sürede etkisiz hale getirmek için; fıskiye kullanan otomatik yangın söndürme sistemini kullanabilirsiniz. Ahşap yapılarda en çok tercih edilen bu sistem, direk su yerine basınçlı su sisi püskürtür. Sistem ahşap malzemeyi ıslatır, suyun aksine üç boyutlu etkiye sahiptir ve bu da yangını en etkili şekilde bastırır. Püskürtme sisteminin iyi özelliklerinden biri de masa altları gibi suyun ulaşamayacağı noktalara ulaşabilmesidir.

Nem ve Buhar Yalıtımı

Ahşap yapı uygulamaları çok yönlülüğü, basitliği ve hafifliği nedeniyle yaygın olarak tercih edilir. Su yalıtım örtüleri, ahşap yapıların ömürlerini ve iç konforlarını geliştirerek daha da iyi yapmak için çalışır. Nefes alan su yalıtımı örtüleri ve hava geçirmez su yalıtım örtüleri ahşabı iç ve dış yangın riskine karşı korur.

Dışarıdan Etkili Koruma

Dışardan etkili korumalarda, ahşap kısımları korumak için, buhar açıklıklı bir su yalıtım örtüsünün kullanılması önerilir. Su yalıtım örtüleri dış giydirmeler tamamlanmadan önce inşaat aşamasında ahşap malzemenin yağmurdan zarar görmesini de engellerken ısı

İçeriden Etkili Koruma

Enerji tasarrufu ve konfor için, hava geçirmezliği geliştiren ve yoğuşmayı azaltan bir hava ve buhar kontrolü katmanı kullanmak önemlidir. Buhar kontrolü katmanı taşınım yoluyla oluşan ısı kaybını azaltarak ve buhar kontrol sistemini sağlayarak, kontrolsüz hava kaçağını ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır.

Kontrolsüz hava kaçağı, plaster pano astarlarındaki ince çizgi çatlaklar boyunca ve izolasyon arasında ve etrafındaki boşluklarda meydana gelir. Tüm floplar ve girişler kesintisiz olarak kapatılacak şekilde kurulduğunda, buhar kontrolü katmanı su yalıtım örtüleri tüm bina türlerinde bu soruna kalıcı bir çözüm sağlar.

SU YALITIMI

Yapılarımıza zarar veren en önemli faktörlerden biri de sudur. Yapılarımız; yağmur, kar, toprağın nemi, yapının inşa edildiği zemindeki yeraltı suyu gibi dış kaynaklı su ile banyo ve tuvalette kullanılan iç kaynaklı suya maruz kalır. Yapımızı ve konforumuzu tehdit eden su ve nemden korunmak için yapılan işlemlere su yalıtımı denir.

Su Yalıtımı; zemin kotu üstündeki yapı elemanlarını, yağış sularının zararlarından, zemin kotu altındaki yapı elemanlarını ise yeraltı suları ve toprağın rutubetinin zararlı etkilerinden korumak için yapılır. Etkin bir su yalıtımı için uygulamanın, binanın temelinden çatısına kadar tüm yapı elemanlarını, bir bütünlük içerisinde kapsaması gerekir. Su yalıtım malzemelerinin kullanıldığı bazı uygulama alanları şunlardır;

* Temeller, Toprak ile temas eden duvarlar,

* Suyun yapı dışında birikebileceği veya suyun sıçrayabileceği seviyenin

Altındaki dış duvarlar ve cepheler,

* Teras ve eğimli çatılar

* Balkonlar

* Banyo ve WC gibi ıslak hacimler,

Uygulama

Su yalıtımlarında uygulama 2 şekilde gerçekleşir. Su yalıtım malzemeleri suyun yapı içerisine girmesini engellerken, drenaj sistemleri yönlendirme elemanları vasıtasıyla toplanan suların binadan uzaklaştırılmasını sağlamaktadır.

Drenaj uygulaması

Yeraltı, yüzey ve sızıntı suları ile kar ve buzun erimesinden oluşan sulardan binayı korumak için yapılır. Drenaj dış ve iç olmak üzere iki şekilde uygulanır: Dış drenaj yapı dışında uygulanırken iç drenaj, yapıların bodrum katında kuyu açılarak uygulanan drenaj şeklidir.

Temellerde Su Yalıtımı

Yapıların temel sistemleri genel olarak münferit, mütemadi, kazıklı veya kazıksız radye jeneral şeklinde projelendirilmektedir. Hangi sistem seçilirse seçilsin yapıların temellerinin, üstündeki binayı ömrü boyunca taşıyacak sağlamlıkta olması gereklidir. Ancak, sadece temelin yeterli sağlamlıkta yapılmış olması tek başına uzun ömür için yeterli değildir. Yapılan temellerin mutlaka suya ve suyun korozif etkilerine karşı yalıtılmış olması da gereklidir. Temellerde su yalıtımı: zemin rutubetine karşı, basınçsız suya karşı ve basınçlı suya karşı su yalıtımı olarak üçe ayrılmaktadır. Temellerde yapılan su yalıtımı uygulamalarında polimer bitümlü örtüler, plastik/kauçuk esaslı sentetik örtüler veya sürme esaslı su yalıtım malzemeleri kullanılabilir.

Çatılarda Su Yalıtımı

Yağmur, kar, dolu, sıcaklık, rüzgâr yükleri vb. birçok fiziksel dış etki altında bulunan çatılar, ayrıca iç ortamdan atmosfere doğru olan su buharı geçişine de maruz kalmaktadırlar. Daha uzun ömürlü yapılar için, suyun girişi önlenmeli veya su buharı şeklindeki çıkışı kolaylaştırılmalıdır. Bu bağlamda çatı yalıtımında ısı ve su yalıtımı birlikte tasarlanmalıdır.

Eğimli Çatılar: Kiremit kaplı eğimli çatılarda sağanak yağmur, fırtınalı, yağışlı hava ve kar birikmesi durumlarında yapıya su sızmaması için yapılan yalıtım uygulamalarıdır.

Çatı örtülerinde; Kiremit örtü, asbestli çimento örtü, metal örtü, plastik örtü, shingle örtü ve diğer (ahşap, saz vb.) örtü çeşitleri uygulaması yapılır. Bunlardan en çok kullanılan shingle örtüdür.

Banyo, mutfak, tuvalet gibi ıslak hacimlerin inşaat aşamasında yalıtımı: Islak hacimler genellikle seramik ile kaplanır. Ancak seramikler su geçirimsiz olsalar da tek başlarına su yalıtımı sağlamazlar.

Banyo, mutfak, tuvalet gibi ıslak hacimlerin inşaat sonrası yalıtımı: Seramik derzlerinin su geçirimsizliğini sağlamak için derz macunu yapılırken harç suyuna katılmalıdır. Yalıtım yapılmadan kaplaması yapılmış veya yalıtımı çeşitli nedenlerle hasar görmüş ıslak hacimlerin seramik kaplanmasından sonra alt katlara su veya rutubet geçmesi halinde, çimento harçlarına katılan, aderans artırıcı ve su geçirimsizlik malzemeleri kullanılarak yalıtım yapılabilir. Bunun için öncelikle kaplamaların aralarındaki derz dolguları temizlenmelidir. Açılan derzler uygun miktarda yalıtım malzemesi katılmış su ile kıvama getirilmiş derz dolgusu ile tekrar doldurulmalıdır. Derz dolgusu iyice kuruduktan sonra derzlere sürülen su iticilik özelliği sağlayan, kılcal kanallara suya karşı görünmez bir yalıtım tabakası sağlayan su yalıtım malzemelerinden derzlere sürülür. Kaplamanın üzerine taşan sıvı henüz kurumadan nemli bir bezle silinmelidir.

Tüm soru ve görüşleriniz için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

BANEVA AHŞAP YAPILAR

Bir Ahşap Serüveni